Egészségbiztosítás VS. egészségbiztosítás

A szolgáltatásfinanszírozó és az összegbiztosítás alapon működő egészségbiztosítások összevetése

Sokan vannak manapság- és az egészségfinanszírozási helyzet, valamint a jövő évi várható cafeteria változtatások okán még többen lesznek- akik a magánszemélyek által is megköthető, családra is kiterjeszthető egészségbiztosítások piacán keresik a megoldást az egészségbiztonság növelésére.

Mivel jelenleg a piacon a magánbiztosítás körében alapvetően két megoldásrendszer fut párhuzamosan, ezért sok a bizonytalanság, a téves áthallás és félreértés.

A két alaprendszer:

  •  a szolgáltatásfinanszírozó , ahol a biztosító a szolgáltatónak térít,
  • az összegbiztosítás, ahol a térítést a biztosított kapja.

A való életben persze ritkán van fekete-fehér felállás, ezért az egészségbiztosításban sincs ez másképpen. A piaci megoldások általában az alapesetek valamilyen arányú vegyítésével létrejövő termékek. A szolgáltatásfinanszírozás során is vannak limitösszegek,  amelyeken túl nem térít a biztosító. és az összegbiztosítás jellegű megoldásokban is vannak teljes egészében a biztosító által finanszírozott elemek.  Esetleg egy autós hasonlat segíthet a különbség megértésében!

A szolgáltatásfinanszírozás olyan, mint amikor egy értékes új ( újszerű )  autó sérülése esetén a márka szervíz kárrendezési központjába visszük be az autót, ahonnan csili-vili állapotban, készen kapjuk vissza.

Az összegbiztosítás esetében a biztosítótól kapott kártérítés egy része akár még a zsebünkben is maradhat, lehet, hogy még a minőség is van olyan jó mint az előző esetben, de nekünk kell alkatrész után futkosni, szerelővel, fényezővel alkudozni, pótszemlét egyeztetni, bontókat látogatni. Persze azt is megtehetjük, hogy nem is az autóra költjük a kapott kárösszeget ( hanem mondjuk nyaralásra)és törött autóval járunk tovább. De az is lehet, hogy a költségeink egy részét fedezi csak az összeg, és még a munka is ránk maradt.

Alapvetően a legjobb megoldás, ha sosem leszünk betegek, s ha mégis, akkor viszont milliárdosok vagyunk. Ha jelenleg egyik sem tűnik számunkra reálisnak, akkor bármelyik megoldással messze jobban járunk, mintha nem lenne ilyen szolgáltatásunk. Persze kockázat minden esetben van ( hiszen a biztosítás maga egy kollektív kockázatkezelési forma, ahol egymás között osztják el a biztosítottak a éves szinten nehezen forintosítható esetleges költségeket, egy fixen kalkulálható és tervezhető éves díjért cserébe), nem tudhatjuk mit hoz a jövő, de az egészségtudatos magatartás, a ténylegesen érzékelhető információs támogatás, az időmegtakarítás, a stressz jelentős csökkenése valós, azonnali nyereséget jelent Önnek.

Természetesen Önnek tudatosan is van lehetősége arra, hogy egyes esetekre ( pl. járóbetegellátás, diagnosztikai, egynapos sebészet) szolgáltatásfinanszírozást, más esetekre( pl. műtéti térítés, korházi hotelszolgáltatás ) összegbiztosítást vesz igénybe…de ez már egy másik cikk témája lesz.

Ha érdekli Önt ez a téma kövesse oldalunkat!  Amennyiben konkrét megoldáson gondolkozik, akkor használja az egészségbiztosítás kalkulátorunkat!

“Az egészség legyen az első számú befektetése”