Gondolatok társadalombiztosításról, és a szolgáltatás finanszírozó egészségbiztosításról!

Az 1989. évi változások (nevezze mindenki, aminek akarja) amelyeket neveztek már politikai rendszerváltásnak, hatalmi elit váltásnak, gazdasági hatalomváltásnak, és még ki tudja minek az élet minden területén hoztak változásokat. Jelen írás nem a változások teljes körének elemzését tűzi ki célnak, pusztán a cikk címében jelzett körben néhány összefüggésre szeretné felhívni olvasói figyelmét!

Ahhoz, hogy a jelenben zajló folyamatokra rálátást szerezzünk, a múltból kell néhány információt (ezek a most X generációnak nevezett korcsoporttal bezárólag/1979/ teljes mértékben ismertek) megosztani azokkal a korosztályokkal, akik felnőtt (ifjú) életüket már az új rendszerben kezdték meg.

Az előző rendszerben az emberek alanyi jogon rendelkeztek nyugdíj (amennyiben a nyugdíjtémakör is érdekli, kattintson ide) (a kötelező foglalkoztatottság elvén) és egészségügyi ellátási jogosultsággal. A szocialista (kommunista) államok jólléti elemként, a szocializmus vívmányaként jelenítették meg, az állami jövedelem újraelosztás igazságosabb formájának állítva be az állami nyugdíj és egészségügyi rendszert. Persze már abban az időben is voltak egyenlőbbek. A rendszer számára fontos területeknek a jó egészségi állapot megtartásához, visszanyeréséhez mások számára nem elérhető szolgáltatásokat biztosítottak. A rendvédelem a BM kórházakban, a hadsereg a katonai kórházakban, a kormányzat és a párt prominensei a Kútvölgyi Kórházban vehették ezeket igénybe. A magas funkcióban dolgozók a diplomáciai testületeknek fenntartott, és a külföldi ellátási lehetőségekhez is hozzáfértek. A szocialista berkekben (valószínűleg méltán) híres és elismert magyar orvosképzésben sok tízezer külföldi diák tanult, és pumpált konvertibilis forrásokat. A háziorvosi rendszer, a védőnői és vérellátó szolgálat, a kiterjedt kórházi struktúra (gyakorlatilag minden járásban volt kórház) mind-mind önmagában is jó és értelmes dolog. Csak valahogy úgy egészében, a gazdasági helyzet megváltozásával (piacgazdaság) az addig tervirányításos rendszer is akadozni kezdett. Az alapanyagok, a műszerek, az energia, a bérek növekedése jelentős problémákat okozott. A „mindenkinek minden ingyen jár, mert az ország a dolgozó népé” szocialista elvek helyett a teljesítményfinanszírozás, a hatékonyság, és a piacorientáció lettek az új elvek. Amiből hiány van, annak az ára emelkedik alapelv ezt a piacot sem kímélte.

Mivel kötelező társadalombiztosítás van-, ami azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok mindegyikének, aki életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik fizetnie, kell a társadalombiztosítási adókat (erre most nem térek ki részletesen)-az érte kapható egészségügyi szolgáltatás teljes mértékben azonos, függetlenül a hozzájárulás mértékétől. (azaz ma az a / hivatalosan /munkanélküli fiatal, aki után a szülei megfizetik a 7.320 Ft mértékű egészségügyi szolgáltatási járulékot, pont abban a kórházban, pont akkora várólistáról, pont azokat a gyógyszereket, pont akkora támogatással, pont azt a rehabilitációs ellátást kaphatja, mint az, aki mondjuk, 500.000 Ft jövedelem után fizeti meg ezeket az adó jellegű költségeket)

Szintén gondot jelent, és igazságtalan, hogy az önpusztító ( pl öngyilkossági kísérletek, motorral, jogosítvány nélkül 150 km sebességgel közlekedő, közveszélyes bűnöző) és felelőtlen (alkoholista, erős dohányos, drogos, prevencióban nem résztvevő személyek…

Tagadhatatlanul drágítja a rendszert, hogy a kötelező jelleg okán senki sem zárható ki a rendszerből (ez természetes módon ad némi biztonságot is) és nem vagy csak nehezen szűrhető ki a megalapozatlan igénybevétel (betegségturizmus, szociális elemek az egészségügyi ellátásban, hipochonder biztosítottak…)

A kilencvenes években megjelentek a várólisták, amelyek mértéke elérheti a közel 2 évet is. Ma akár 1-3 hónap lehet a várakozási idő egy EKG vizsgálatra is.

Bizonyos szolgáltatások finanszírozása kikerült a rendszerből (pl. egyes fogászati kezelések…) vagy önrész fizetése mellett vehetők igénybe ( pl utazáshoz védőoltás…)

Persze az emberek nem egyformák, és csak maximum a törvénykönyvek lapjain egyenlők. Más igényeik, preferenciáik, lehetőségeik (itt elsődlegesen anyagi erőforrásokra gondolok). A különböző igények (valós vagy vélt előnyök megszerzése) számos megoldási módot termeltek ki az idők során.

Vannak, akik megelégszenek a rendszer szidásával és a panaszkodással. Vannak, akik a kapcsolataikra támaszkodva remélnek előnyöket szerezni (ezek lehetősége jelentősen korlátozott). Vannak, akik a kiváltságosak szűk köréhet tartoznak, és kiemelt szolgáltatásokat vehetnek igénybe (magas rangú tisztviselők, hivatalnokok) Vannak, akik anyagi erőforrásaik tekintetében sokszorosan az átlag feletti erővel bírnak, ők a hazai és külföldi magánszolgáltatásokat képesek maguk és családjuk részére megvásárolni. És van a jellemzően X és Y generációba tartozók széles tábora, akik a fentieket nem tekintik reális megoldásnak, ők alapvetően két dolgot tehetnek:

Élnek a mindenki számára megalázó paraszolvencia (hálapénz) eszközével, és állami szolgáltatónál vesznek igénybe gyakorlatilag privát szolgáltatást (előbb jutnak szolgáltatáshoz, figyelemhez, információhoz) Ez ma a becslések szerint 70 milliárd forint feletti összeg évente (igaz, ennek egy részét nyugdíjasok adják)

Privát egészségbiztosítást fizetnek, így a Társadalombiztosítási szolgáltatásokat magánszolgáltatásokkal legálisan kiegészítve kaphatnak ellátást.

Természetesen mindkét megoldás pénzbe (sokszor jelentős összegbe) kerül. és bizonyos kompromisszumokat is meg kell kötni. Leginkább senki sem tudja, mikor lesz szüksége a paraszolvencia igénybevételére, mekkora források kellenek hozzá, egy összegben kell rendelkezésre állnia a fedezetnek (a hálapénznél ritkán lehet hitelkártyával vagy részletre fizetni 🙂 ) Nincs garancia, nincs minőségbiztosítás, nincs panaszlehetőség…

Az egészségbiztosításba nem vonható be a meglévő betegségek jelentős része, arra ösztönöz minket, hogy akkor tegyünk, az egészségért mikor még nem vagyunk betegek! Ugyanakkor hivatalos információkat lehet szerezni, tanácsot lehet kérni, meg lehet ismerni előzetesen a feltételeket.

Még számos információt közölhetnék Önökkel, de szerintem az már kicsit sok lenne ennek az írásnak a keretein belül. Kérem, olvassa el a további anyagainkat! Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy képben lehessen!

Amennyiben szeretne tájékozódni a privát egészségügyi szolgáltatások magánbiztosításban igénybe vehető lehetőségeiről kattintson ide, és használja kalkulátorunkat!