Ki hálás a hálapénzért?

Ez a paraszolvencia, vagy magyarosan hálapénz egy rendkívül érdekes dolog. A kialakulásáról keveset tudunk, de mára olyan szitokszóvá lépett elő, mint kevés másik. Ennek az oka is egyértelmű, hiszen egy „kötelezően ajánlott” dolog lett, vélhetően egy kedves gesztusból. Nézzük meg, hogy mégis ki hálás? Vagy hálás-e egyáltalán valaki?

A hálapénz kialakulása

Előre leszögeznénk, hogy mi a nincsboritek.hu csapata, a hálapénz ellen vagyunk, de igyekszünk objektíven megközelíteni a témát.

Véleményünk szerint a hálapénz úgy alakulhatott ki, hogy valaki ténylegesen hálás volt az orvosának, mert az átlagosnál jobban törődött vele, vagy elvárásain felül foglalkozott vele, és ezért meglepte egy kis ajándékkal. Majd ez láthatta valaki, és mint a népmesében szájról-szájra kezdett terjedni a hír. Így mások is szigorúan ajándékban gondolkozva meglepték az orvosukat, amikor elégedettek voltak.

Itt léphetett be az emberi lustaság, és praktika.. Minek menjünk el találgatni, hogy mit vegyünk a dokinak, hogyha adhatunk neki pénzt is. Végülis a pénz egy olyan ajándék, ami azzá alakul át, amivé mi szeretnénk. Még eddig sem lenne vele probléma, de..

Az emberi természetnél fogva, az orvosok is egyfelől elkezdték várni, hogy mit kapnak, illetve mennyi pénzt. Ha már elvárjuk, akkor elveszti a hála jellegét, mert kötelességé válik.

Másfelől pedig szintén az emberi mivoltból fakadóan, jobban foglalkoztak azokkal, és jobb ellátást kaptak azok, akik több pénzt tettek le. Innentől fogva még rosszabb a történt. Kicsit egy Hofi Géza viccre hajaz az egész: „Tud úszni?” válasz: „Nem” „És, ha megfizetem?”

Hipp-hopp így lettek az egyelőkből egyenlőbbek (Orwell-t idézve), na és azért probléma jelen korban a hálapénz…

De ki is hálás?

Kijelenthetjük, hogy senki..

Az orvos nem hálás mert elvárja, hogy kapjon, és sokszor elégedetlenek, hogy miért csak ennyit kaptak. Tisztelet a kivételnek, mert akadnak ilyenek.

A páciens dühös, hogy az „ingyenes TB ellátás” (nem ingyen, mert a munkáltató fizet utána járulékot), nincsen ingyen. És mennyi pénzt adjon, hogy jó ellátást kapjon. Mert más nem az a kérdés, hogy ad-e, hanem hogy mennyit.

Összegezve a hálapénznek befellegzett. Már csak azért is, mert van másik megoldás. Van lehetőségünk olyan egészségügyi ellátást szerezni magunknak, amelynél az orvosok sosem várnak el, és fogadnak el borítékot. És mégis VIP ellátásban lesz részünk. Keressen fel minket! Mi megmutatjuk a hálapénz helyett a jó utat. Azt, amellyel Ön is, és az orvos is jól jár.